Velez-Malaga

VÉLEZ-MÁLAGA

Ontdek deze historische stad!

HISTORISCH CENTRUM

Uitzichtpunten, pleinen en horeca.

EXPOSITIES & MUSEA

Geschiedenis, kunst en fotografie.

FESTIVITEITEN

In Vélez-Málaga is het heel vaak feest, de grootste festiviteiten op een rij.

HISTORISCH CENTRUM

HET FORT

Het fort ligt op het hoogste punt van Vélez en biedt een panoramisch uitzicht over de stad en omgeving. Vanaf La Casita Cactus loop je langs de stadsmuur via steegjes en smalle straatjes in iets meer dan een kwartier omhoog. Het fort dateert uit de 13e eeuw en is een overblijfsel van de Moorse bezetting.

DE KAPEL

Vélez heeft naast het fort nog een uitzichtpunt, ´Ermita de la virgen de los remedios´: een kapel bovenop de heuvel. Het is circa 10 minuten lopen vanaf La Casita Cactus. Onze favoriete plek om te genieten van de zonsondergang met uitzicht op zee!

PLEINEN EN STRAATJES

Er zijn tal van pleinen, parken, steegjes en pittoreske straatjes. Wanneer je de stad verkent kom je langs allerlei verrassende plekken. Op het grootste plein Plaza de las Carmelitas vind je het VVV-kantoor voor toeristische informatie en folders over de regio. Een paar van onze favoriete plekken zijn: Plaza de San Francisco, Plaza del Carmen waar het theater aan zit, en Calle Montera met meerdere restaurants met terrasjes.

RESTAURANTS EN BARS

Het oude centrum van Vélez is rijk aan restaurants, bars en koffietentjes. Van simpele tapas tot heerlijke visgerechten. Begin de dag bijvoorbeeld met een ontbijtje op het plein of in de straat bij de Casita met een café con leche (koffie met melk), een zumo de naranja (verse sinaasappelsap) en een pitufo mixto (broodje ham-kaas) of pitufo catalan (broodje met spaanse ham). Ga doordeweeks rond een uur of twee voor een menú del día langs bij een typisch Spaans restaurant, of deel wat tapas aan de bar. Na de siesta, om een uurtje of 5 is het tijd voor de koffie met wat lekkers. Dit moment wordt door de Spanjaarden de "merienda" genoemd. 's Avonds vanaf een uur of 20.00 of 21.00 kan je aanschuiven voor een diner bij een van de restaurants op loopafstand. Misschien is er daarna nog wel plek voor een ijsje bij Ana Garrigos?

MUSEA EN EXPOSITIES

C.A.C. Contemporary Art Center

Een kunstcentrum dat gehuisvest is in een prachtig gerenoveerd gebouw. Er zijn bij het C.A.C. wisselende exposities. Entree is gratis.

MUVEL Museum

MUVEL is het grootste museum van Vélez. Hier vind je exposities en informatie over de geschiedenis van de Axarquía regio. Het museum bevindt zich in een oud ziekenhuis uit de 16e eeuw. Voor wie van historie houdt en meer wil leren over Vélez en haar omgeving is het een echte aanrader.

El Pósito

El Pósito ligt aan het Plaza de la Constitución, naast de grote kerk tegenover de oude stadsmuur. El Pósito is deels een werk en studieruimte maar heeft ook een expositieruimte met wisselende fotografie-exposities. Entree is gratis en vaak de moeite waard.

Kerk en klooster San Francisco

Bij ons aan het einde van de straat vind je misschien wel één van de mooiste plekken van Vélez: Plaza de San Francisco. Hier ligt ook het kerk en kloostercomplex San Francisco aan. Op wisselende tijden zijn hier exposities te vinden. In het voetgangersstraatje tussen Mercado de San Francisco en het klooster zit een kleine ingang aan de zijkant. Entree is gratis.

Casa Cervantes

In dezelfde straat als La Casita Cactus ligt Casa Cervantes. Nu is het een talenschool voor Spanjaarden, vroeger in de 16e eeuw leefde hier Miguel de Cervantes, één van de belangrijkste schrijvers uit de Spaanse geschiedenis. Cervantes bekendste boek is Don Quichot van La Mancha. In Casa Cervantes is een klein museum over Cervantes. Entree is gratis.

Paleis San Beniel

Aan de plaza la Gloria ligt het San Beniel paleis, op 2 minuten lopen van La Casita Cactus. De bouw van het paleis ving aan in 1609 en heeft 7 jaar geduurd. Het gebouw heeft een prachtige ruime patio omringd door een balkon met Spaanse bogen. Een leuk weetje: in 2019 werd hier de casting voor de Netflix-serie 'Toy Boy' gedaan en door de hele stad zijn scenes uit de serie opgenomen. Paleis San Beniel is gratis te bezoeken.

FESTIVITEITEN

Semana Santa

Semana Santa is de bekendste en grootste festiviteit van Vélez. Met Pasen worden in de 'heilige week' diverse grote processies gehouden waarbij de hele stad en omgeving uitloopt. Het is een zeer indrukwekkend schouwspel. Mocht je dit willen meemaken dan raden we je aan om op tijd te boeken.

Flamenco

Het muziekgenre Flamenco is de trots van Andalusië en Vélez is daar als traditionele stad een fantastisch voorbeeld van. Flamenco is een mix van muziek, zang en dans. Eén van de leukste plekjes in Vélez is bij 'Flamenco Abierto'. Bij de ingang daal je af naar een grote kelder waar je in een intieme setting de echte Flamenco ervaart. De oude zwartwit foto's aan de muur dragen extra bij aan een nostalgisch gevoel. Zie onderstaande link voor meer informatie over optredens bij Flamenco Abierto.

La Feria

De 'Feria' officieel Fería de San Miguel is een feestweek in Vélez die medio september plaatsvindt. Het is de hele week feest in de stad met muziek, dans en activiteiten voor de kinderen. Er zijn diverse podia door de hele stad en er wordt aan iedereen gedacht: rock, pop, volksmuziek en uiteraard Flamenco!

Kerst

De kerstvakantie is ook een hele leuke periode om in Vélez te verblijven. De temperatuur is in december vaak erg aangenaam en het barst van de activiteiten in het oude centrum. Allerlei optochten en optredens vinden plaats. Het hele centrum is versierd met verlichting en kerststerren waardoor je een echt kerstgevoel hebt.